Recenzie "A 16-a Lună " (Cronicile Casterilor #1) de Kami Garcia&Margaret Stohl


Am întârziat, zic eu, destul cu recenzia cărţii “A 16-a Lună “ de Kami Garcia & Margaret Stohl.Deci să începem.
Update#1: Am editat puţin recenzia, deoarece mi se părea oribilă şi fără sens.Îmi cam ieşisem din mână în perioada aceea.

                                                       Rezumat: 


 "Nu existau surprize în Gatlin County. Eram practic în mijlocul ţării nicăieri. Cel puţin aşa credeam. Ce tare mă înşelam! Exista un blestem. Exista o fată. Şi, în final, va exista şi un mormânt." Dragoste încă din prima clipă... Încă înainte să o fi zărit pentru prima dată, ea i-a bântuit visele: Lena, fata cea nouă de la şcoala lui Ethan. Lena, fata cu părul negru şi ochi verzi, Lena, cea care locuieşte în Ravenwood, vechea plantaţie pe care toţi cei din Gatlin o ocolesc, toţi cu excepţia lui Ethan. Lena, de care Ethan se va îndrăgosti fără scăpare. Dar Lena este urmărită de un blestem, pe care ea încearcă să îl ascundă cu orice chip. Ea este o Caster, provine dintr-o familie de vrăjitoare şi la a şaisprezecea aniversare, ea va fi chemată. Atunci se va decide dacă ea va fi o vrăjitoare a luminii sau o vrăjitoare a întunericului... Ethan ştie că nu are de ales, lui îi este scris să o iubească pe Lena pe vecie. Dar va putea ea să-i rămână alături indiferent cărei părţi îi va aparţine?








  De ce este aşa specială “A 16-a Lună”?Ei bine ar fi două motive:
1   .      avem parte de un nou tip de vrăjitori şi anume Casterii.
2   .      povestea este scrisă din perspectiva lui Ethan Wate!!!


Acţiunea are loc într-un orăşel numit Gatlin, unde fără niciun un motiv anume oameni sunt obsedaţi de Războiul Civil.Iar atunci când oameni au o fixaţie pe o anumită temă ,parcă rămân fixaţi în acea perioadă.Tatăl lui Ethan, îi descrie destul de bine, pe cei din Gatlin.

“În oraşul nostru existau numai două categorii de oameni.”Proştii şi încăpăţânaţii, îi clasificase ,tatăl meu, cu afecţiune ,pe vecinii noştri.Cei care vor cu încăpăţânare sa rămână sau cei care sunt prea proşti ca să plece.Toţi ceilalţi îşi găsesc o cale de ieşire.”

Povestea se concentrează în jurul lui Ethan Wate, un băiat inteligent,care doreşte cu orice preţ să plece din Gatlin.Însă totul pare să se schimbe atunci când Lena Duchannes, nepoata lui Macon Ravenwood, apare în oraş. Între ei se formează o legătură,deoarece Lena este fata pe care Ethan  o viseză  neîncetat.
Aduce cu ea o mulţime de prejudecăţi, care deşi erau adresate unchiului ei , pică pe ea.Un mic incident sporeşte şi mai mult, ura cetăţenilor din Gatlin ,faţă de cei care trăiesc la Ravenwood.

“Harper Lee se pare că spune că nu poţi cunoaşte pe cineva cu adevărat până nu te pui în locul lui.Ce înţelegeţi din asta? Cineva?
[…]
Lena îşi ridică mâna.
-Cred că înseamnă că trebuie să le oferi oamenilor o şansă.Înainte să treci direct la partea cu ura.Nu crezi, Emily?”

Lena Duchannes( numele ei sună atât de frumos- Duchannes, Duchannes, l-aş putea repeta la nesfârşit), este o fată mai specială,deoarece spre deosebire de fetele din Gatlin,ea este un Caster şi unul care trebuie să fie în curând Revendicat.Însă Revendicarea Lenei este mai dificilă deoarece ea nu are niciun cuvânt de spus în legătură cu alegerea ei.

“-Nu e prietena mea.Suntem doar amici,am spus imediat.
-Taci! Ţi s-au aprins călcâiele atât de tare ,că ai nevoie de o apă rece,să te răcoreşti.
Ceea ce ar fi spus în legătură cu fiecare fată cu care vorbeam sau căreia îi aruncam priviri pe culoare.
-Ba nu e.Nu s-a întâmplat nimic.Pur şi simpul suntem amici.
-Eşti atât de plin de rahat ,că te-aş putea confunda cu o toaletă.O placi Wate!Recunoaşte!”

Însă exceptând majoritatea locuitorilor care trăiesc încă pe vremea Războiului Civil,în Gatlin există si persoane cu creier.Multe dintre ele fiind persoane apropiate lui Ethan,care pe parcursul romanului încearcă să desluşească misterul din spatele blestemului care o bântuie pe Lena.

“Marian Ashcroft făcea parte din familie.Iar Amma, care o iubise pe mama la fel de mult cum o iubise Marian, respecta familia.
-Ei bine, vezi cum te comporţi şi nu ridica vocea.Ştii cum spunea mama ta.Orice carte e o Biblie ,şi oriunde se află o Biblie însemnă că e şi casa Domnului nostru.”

Însă odată cu apropierea revendicării Lenei lucrurile o iau razna în orăşelul Gatlin, deoarece Gatlin devine punctul de reuniune a mai multor Casteri ,care spre nefericirea celor din Gatlin nu sunt cu toţi Casteri ai Luminii.

“Am rânjit uşurat ,cu toate că stomacul încă mi-era strâns de tot,aşa că probabil că nu eram chiar foarte uşurat.
-Da.Scuze ,am uitat.Verişorii.
-Scumpule, o ai în faţa ta pe Verisoara.Ceilalţi sunt nişte copii pe care mama mea s-a întâmplat să-i facă după mine.
Ridley sări înapoi în Mini Cooper.”

Lena continuă să fie privită ca o vrăjitoare de toţi copii din şcoală, chiar dacă asta se datorează mai mult adulţilor din Gatlin, care continuă să fie primitivi.Însă deşi domna Lincoln este cea care porneşte practic campania anti-Lena, fiul acesteia Link, încearcă să îi ia apărearea cât de mult poate, devenind al doilea prieten al Lenei din Gatlin.

 “Link apăru în spatele meu,aranjându-şi ciorapii.
-Hei ,fetelor,am crezut că noi ne-am îmbrăcat a nişte târfe.O,stai ,asta-i în fiecare zi.
Lena îi zâmbi lui Link în ciudat voinţei ei.”

Deşi mama lui Ethan este prezentă doar în amintirile acestuia, este o prezenţă plăcută ,de care aş fi vrut să am parte mai mult.Moartea acesteia îl răvăşeste pe Ethan, însă mult mai mult pe tatăl acestuia, care se comporta ca un vampir,scriind încontinuu.Era o femeie sigură pe ea, care deşi a trăit în Galtin ,ura tot ce reprezentau femeile din acel oraş.

“Doamna Lincoln nu ştia nimic despre mama mea.Ea nu ştia că mama mea fusese cea care trimisese administratorului şcolii o copie a regulilor împotriva interzicerii cărţilor din SUA.Ea nu ştia că mama mea tresărea de scârbă de fiecare dată când doamna Lincoln o invita la întruniri ale Femeilor Auxiliare sau alea DAR-ului. Nu pentru că mama mea ura Femeile Auxiliare sau DAR-ul,ci din cauză că ura  tot ceea ce reprezenta domna Lincoln .Brandul de minţi înguste pline de superioritate pentru care femeile din Gatlin precum doamna Lincoln şi doamna Asher ,erau faimoase.”

Pare că lucrurile se vor rezolva cumva, însă oameni din oraş, în special doamna Lincoln, continuă campania împotriva Lenei, neoprindu-se de la nimic, în a o face pe această să se simtă slabă. Deşi probabil este conştientă că nu are nici o dovadă cu care să o acuze pe Lena, aceasta continuă să sape în trecutul ei, spunându-le oamenilor din orăşelul Gatlin o mulţime de minciuni.

 “Marian oftă puternic.
-Este dificil să eliberezi proştii din lanţurile pe care le venerează.”
Marian se uită fix la doamna Lincoln.
-Voltaire,un alt om care n-a mers la Harvard.”

Cu cât se apropie ziua Revendicării, Lena şi Ethan află mai multe despre adevărata întâmplare care a dus la Revendicarea Lenei astfel, cei doi împotrivindu-se  tuturor celor care stau în cale iubirii lor şi a adevărului despre cum să oprească transformarea Lenei într-un Caster Întunecat.De asemenea confrântându-se cu întunericul pentru a o salva pe Lena de la ceva mai mare decât Revendicare ei.

“Mă trase înapoi ,iar focul din şemineu pocni şi mai tare,ameninţând să umple hornul cu fum şi flăcări.
Vă spun eu bijuteriile.Sunt o chestie importantă.Şi dragostea.Şi poate pericolul.”

Şi cum aş putea să uit, minunata relaţie dintre Ethan Wate si Lena Duchannes, un Muritor şi un Caster.O legătură nemaiîntâlnită.
Finalul a fost total neaşteptat ,adică avea în minte o sută de idei pentru sfârşitul cărţii, însă totul a fost o surpriză ,un mare bum la care nu mă aşteptam.

“Nori întunecaţi veneau şi plecau.Furtuna încă nu se terminase,ştiam asta.
-Nu te-am iubit niciodată mai mult decât o fac chiar în această secundă.Şi nu te voi iubi niciodată mai puţin decât o fac chiar în această secundă.”

Fară îndoială asta este una din cele mai bune cărtile pe care le-am citit în ultimul timp.Aştept cu nerăbdare volumul doi.

Denise C.

Comentarii

Unknown a spus…
pana la urma Lena s a revendicat?

Postări populare de pe acest blog

RECENZIE: Luminile Nordului, Pumnalul Tăinuit, Ocheanul de Ambră (Materiile Întunecate #1, #2, #3) de Philip Pullman

RECENZIE: Legend, Prodigy, Champion (Legend #1, #2, #3) de Marie Lu

Invitaţia la vals de Mihail Drumeş